FAQ – Veelgestelde vragen

Wij krijgen vaak vragen over de BUNKER. Hier staan ze allemaal bij elkaar.
Staat je vraag er niet bij? Stuur ons een mail dan krijgt je antwoord per mail en zetten we je vraag er bij.

Waar te koop?

In Nederland en België alleen hier bij Biking Lane.

Optillen? Verrijden? Verankerd?

Een BUNKER veranker je aan de ondergrond met keilbouten. De keilbouten en een passend boortje worden meegeleverd.
Indien je niet kan/mag boren kan je de BUNKER alleen veilig gebruiken in combinatie met een BUNKER Base. Dit is een zware (30kg) metalen plaat waarop je de BUNKER monteert. Het gewicht en formaat van deze plaat zorgt voor een stabiel geheel en extra beveiliging. Biking Lane vindt dat je altijd moet verankeren (keilbouten of BUNKER Base). Tegen diefstal, tegen omvallen, tegen verschuiven etc. De BUNKER Base kan eventueel verlijmen aan de ondergrond.

Zwakste schakel?

Elke beveiliging heeft een zwakke schakel. De beste tactiek bij motorbeveiliging is: zorgen dat het te lastig is, te lang duurt, teveel kans geeft betrapt te worden en dat een andere bike gemakkelijker is.
Dus: vertragen, vertragen, vertragen.
De BUNKER beschermt alle kwetsbare delen (wielbouten, slot, slotpen, verankering) door dik ijzer. Alleen een slijptol blijft over als aanvalsgereedschap echter, maakt dat extreem veel herrie. Voordat een slijptol in het slot gezet kan worden moet er eerst ijzer van de BUNKER weg geslepen worden. Vervolgens zit de stalen lip van de slotpen over de beugel van het slot. Het meegeleverd Artago 68T/B slot is een van de sterkste sloten op de markt.

Lock Picking?

Er zijn heel veel verschillende manieren om een slot te proberen te openen zonder sleutel. De beste sloten bieden slimme beveiligingen hiertegen. Het meegeleverde Artago 68T/B slot is een van de beste en sterkste sloten op de markt. Dit slot is extreem sterk en beveiligd tegen lock picking, lock drilling, lock freezing, BIC pen, slijpen, knippen etc.

Beschadigt de BUNKER mijn bike of scooter?

Nee, de inrijklem maakt alleen contact met de voorband en om de slotpen zit kunststof.

Welke minimale afstand tot de muur?

Dat is helemaal afhankelijk van je (toekomstige) bike. Hoe dicht kan die tegen de muur staan? Met een BUNKER Park & Roll kan je bike het dichtst tegen de muur zetten.

Kan ik mijn BUNKER verwijderen?

Ja. Alleen de eigenaar kan de BUNKER verwijderen omdat de verankering beschermd is door de slotpen. Alleen de 4 keilbouten blijven achter in de ondergrond.

Kan de BUNKER worden gestolen als mijn motor er niet in staat?

Nee. De verankering wordt beschermd door de slotpen om te voorkomen dat de BUNKER zelf gestolen wordt.

Verzekering?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Lees je polisvoorwaarden goed door. Wat voor je vriend(in), buur of familie geldt, hoeft niet voor jou te gelden.
De BUNKER is geen slot maar moet je eerder zien als een alternatieve ketting. Je gebruikt je eigen ART-slot. Wat de verzekeraar zal overtuigen is: De BUNKER in plaats van een ketting is veel diefstalbestendiger dan een ART-slot met ketting in combinatie met een stuurslot.
Gebruik de voorbeeldbrief en neem alleen genoegen met een schriftelijk antwoord.
Niet alle medewerkers van verzekeraars en/of tussenpersonen zijn bereid, gemachtigd of in staat om ‘out of the BUNKER’ te denken. Het kost al snel teveel moeite en dan is ‘nee zeggen’ vaak gemakkelijker. Ervaring leert dat aanpassingen aan de polisvoorwaarden vaak wèl mogelijk zijn mits men met de juiste persoon spreekt. Zeker in dit geval zullen verzekeraars geïnteresseerd zijn. Elke risicoreductie is er één. De aanhouder wint.
Er zijn verzekeraars die individuele polisvereisten hebben aangepast voor gebruik van een BUNKER. Voorbeeld:
Originele polis: ART gekeurd slot + alarm + sLtuurslot.
Aangepaste polis: ART gekeurd slot op BUNKER + alarm.

Garantie?

Biking Lane verleent op de BUNKER Park, de BUNKER Park & Roll, de BUNKER Base, en de BUNKER Roll 2 jaar beperkte garantie vanaf de datum van aankoop, mits:
– het aankoopbewijs getoond kan worden,
– de BUNKER voorzien is van een Biking Lane sticker met serienummer,
– de 3 originele sleutels van het Artago 68T/B slot aanwezig zijn.
De garantie bestaat uit het gratis vervangen van defecte onderdelen, tenzij er sprake is van schade of defecten als gevolg van verkeerde montage, verkeerd gebruik, gebrekkig onderhoud of een ongeluk.
Het defecte product moet compleet (inclusief de 3 originele sleutels van het Artago 68T/B slot en afschrift van het aankoopbewijs) worden geretourneerd aan Biking Lane.

Ik heb geen standaard/jiffy

Dan is de BUNKER helemaal handig voor je. In een BUNKER heb je geen standaard, jiffy of paddock stand nodig. Inrijden, slotpen plaatsen, slot erop, klaar!

BUNKER op hefplateau, op aanhanger?

De BUNKER is ontworpen als antidiefstalproduct en is geen hef-, hijs- of transportproduct. Elk ander of samengesteld gebruik is geheel voor eigen risico. Neem altijd additionele veiligheidsmaatregelen wanneer u de BUNKER voor een ander doeleinde gaat gebruiken. Hou bij samengesteld gebruik rekening met de specificaties van de leverancier / fabrikant van het product waarmee je wil samenstellen zoals bijvoorbeeld het maximum toelaatbaar gewicht. De verankering van de BUNKER zal in die gevallen bereikbaar zijn van de onderzijde, denk daar over na. Denk ook aan diefstal van de gehele aanhanger of aanhanger + auto.

Hulp nodig?

Laat de expert je helpen. Bel, mail of app.

Korting?

De BUNKER is een waardevol kwaliteitsproduct daar valt niets op af te dingen. Er zijn een paar uitzonderingen:
Leden Facebookgroep de Motorrijder
Leden DVBA Dutch Veterans Bikers Association
Leden SNVM Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders
Gebruik de kortingscode (die bij leden bekend is) tijdens uw bestelling in de webshop.

Kostbaar?

De Bunker is een zware deugdelijke constructie en een combinatie van een inrijklem en een slot. Het is ook gemak; inrijden, slotpen plaatsen, slot erop, klaar! Door de constructie, materiaal en het gewicht is een BUNKER arbeidsintensief om te fabriceren te vervoeren en op te slaan. Bovendien is de slotpen van speciaal staal en wordt een Artago 68T/B slot meegeleverd.

Constructie?

63kg staal (54kg voor scooters), poedercoating, slotpen van high tension steel. Totaal niet te vergelijken met inrijklemmen van plaatijzer die alleen bedoeld zijn als ‘standaard’.

Installatiekosten?

De benodigdheden (keilbouten, betonboor) en instructies voor verankering in een betonvloer worden meegeleverd. Er zijn geen extra installatiekosten bij montage op een betonnen ondergrond.
Bij montage ‘op grond’ heb je een paar zakken beton nodig (€3,- voor 25kg bij de bouwmarkt).
Mocht je toch liever de installatie uitbesteden dan kan Biking Lane dat voor je verzorgen.

Past BUNKER Park & Roll op alle parkeerplaatsen?

Ja, bijna altijd. Tel 7cm op bij de lengte van je motor en meet of het past. Parkeervakken zijn vaak 2,40m of breder. Een lange motor is 2,30m + 7cm voor de BUNKER is 2,37m.
De BUNKER Park & Roll is totaal 217-220cm lang. Het platform kan op verschillende posities aan de BUNKER gemonteerd worden, afhankelijk van de lengte van je motor. Zo staat je achterband precies boven de wieltjes.

Upgraden van een BUNKER Park naar een BUNKER Park & Roll?

Ja, dat kan. In de BUNKER Roll zitten alle benodigdheden voor een upgrade.
Maak je BUNKER Park los van de verankering, plaats het draaimechanisme op de verankering en de BUNKER park op het draaimechanisme. Monteer de BUNKER Roll aan de bestaande BUNKER Park en je bent klaar.

Als er net een spaak in de weg zit?

Spaakwielen, lichtmetalen wielen, de slotpen kan altijd geplaatst worden. De slotpen kan op en neer geschoven worden tijdens het plaatsen. Hierdoor is ‘de opening’ altijd te vinden en de slotpen door het wiel te steken. De beugel aan de BUNKER kan ook op en neer schuiven. Het slot gaat door de slotpen èn door de beugel.

Onderhoud?

Vet het mechanisme en de vergrendeling van het Artago 68 hangslot slot (niet in het sleutelgat!) elke 6 maanden in met lithiumvetspray + PTFE Teflon of PTFE + synthetisch smeermiddel, vergelijkbaar met die voor de ketting. Spuit alleen grafietpoeder in het sleutelgat en dus nooit vetspray, siliconen spray of WD40. Al die middeltjes zorgen er namelijk voor dat vuildeeltjes blijven plakken en naar binnen gewerkt worden.

Mag de BUNKER overal geplaatst worden?

Als je een eigen huis hebt en op je eigen perceel; ja, dat bepaal je zelf.
Als je een appartement hebt (VVE) kijk dan in de splitsingsakte, het huishoudelijk reglement en informeer bij het VVE bestuur.
Als je huurt, informeer bij de verhuurder.
Op de openbare weg kan je niet zomaar een stuk grond toe-eigenen en beton storten. Dat is vergunningsplichtig.

Tips?

Beveiliging is een zaak van meerdere lagen en goed nadenken.
Een slot aan een ketting op de grond is gemakkelijk te knippen.
Maak gebruik van de beste sloten en beveiligingssystemen. Het dievengilde beschikt namelijk ook over het beste gereedschap.

 • Rust
  • Lees, snap en volg je polisvoorwaarden op. Zorg dat je zaakjes op orde zijn. Dat geeft rust en zekerheid. Onduidelijkheid? Neem contact op met je verzekeraar en verzoek een schriftelijk antwoord.
 • Diefstal voorkomen
  • Onttrek je bike van aandacht. Gebruik bijvoorbeeld een hoes. Wat men niet ziet trekt ook geen aandacht.
 • Diefstal ontmoedigen
  • Zichtbaarheid beveiliging
   • Laat zien dat er maatregelen getroffen zijn.
   • Laat zien dat je de beste sloten hebt.
   • Waarschuw met stikker dat er alarm is, camera etc.
 • Diefstal vertragen
  • Alles wat kan vertragen is meegenomen.
  • Tijd winnen = pakkans vergroten. Het moet voor dieven dus niet te lang duren. Ze kennen de meeste sloten, ontmoedig door de beste te hebben en meerdere hindernissen. Veel dieven nemen namelijk de weg van de minste weerstand.
  • Een goed slot.
  • Een extra slot.
  • Als extra: op het stuurslot zetten volstaat allen als extra vertraging, niet als hoofdbeveiliging. Een stuurslot is in 1 seconde open.
  • Verankeren; muuranker, hou slot en ketting hoog.
  • Optimaal beveiligde stalling; goed hang en sluitwerk.
 • Diefstal detecteren
  • IP camera met bewegingssensor naar je telefoon.
 • Je bike traceren
  • Track & trace met GPS.

ART?

De BUNKER is geen slot maar moet je eerder zien als een alternatieve ketting. Je gebruikt je eigen ART-slot.

Het Artago 68T/B behoort tot de beste sloten. ART is een Nederlandse aangelegenheid en kost ongeveer €2.000,- plus een jaarlijkse herziening. De Nederlandse markt is klein en dit soort kosten zullen verrekend moeten worden in de winkelprijs. Jij gaat dat dus betalen en de BUNKER zal duurder worden. Maar hoogstwaarschijnlijk heb je al een ART gekeurd slot omdat je verzekeraar dat eist. In de meeste gevallen zal dat slot ook op de BUNKER passen. Wij raden aan om de voorbeeldbrief te gebruiken en naar je verzekeraar te sturen.

Maatwerk?

Nee, dat is niet mogelijk.
Er zijn 4 versies: Voor motoren en voor scooters en naar keuze het slot links of rechts.

Stalling?

De BUNKER, BUNKER Park & Roll en BUNKER Base zijn bij uitstek geschikt voor in een stalling. Let op, ook in een stalling heeft een bike zo af en toe onderhoud nodig. In dit geval is de bandenspanning van de voorband essentieel om de bike rechtop te houden.